Tocanita de cartofi cu aripioare de pui

Tocanita de cartofi cu aripioare de pui este un fel de mâncare tradițional și îmbietor, care îmbină aroma bogată a cartofilor cu gustul delicios al cărnii de pui. Această rețetă este una dintre cele mai apreciate în bucătăria românească și reprezintă o alegere excelentă pentru o masă sățioasă și reconfortantă.

Ingrediente necesare

Pentru a pregăti o tocaniță delicioasă de cartofi cu aripioare de pui, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • Aripioare de pui
 • Cartofi
 • Ceapă
 • Usturoi
 • Roșii
 • Ulei de măsline
 • Condimente (sare, piper, cimbru, boia de ardei)
 • Bulion de roșii
 • Apă sau supă de pui

Instrucțiuni de preparare

Pentru a pregăti această delicioasă tocaniță, urmați următorii pași:

 1. Curățați și tăiați cartofii în bucăți potrivite.
 2. Tăiați ceapa și usturoiul mărunt.
 3. Încingeți uleiul de măsline într-o cratiță mare și căliți ceapa și usturoiul până devin aurii și aromate.
 4. Adăugați aripioarele de pui și rumeniți-le ușor.
 5. Adăugați cartofii tăiați și roșiile înăbușite.
 6. Condimentați cu sare, piper, cimbru și boia de ardei după gust.
 7. Turnați bulionul de roșii și apa sau supa de pui suficientă pentru a acoperi ingredientele și lăsați să fiarbă la foc mic până când cartofii și carnea sunt fragede.
 8. Amestecați din când în când pentru a evita lipirea de fundul cratiței.
 9. Serviți tocanița caldă, garnisită cu verdeață proaspătă, alături de o felie de pâine proaspătă.

Variante și sugestii

Există numeroase variante ale acestei rețete, în funcție de preferințele fiecăruia. Puteți adăuga legume suplimentare, cum ar fi morcovii sau ardeii, pentru a obține o tocaniță mai bogată în nutrienți și arome. De asemenea, puteți încerca să înlocuiți aripioarele de pui cu alte tipuri de carne, cum ar fi pulpa sau pieptul de pui, pentru a varia gusturile.

Această tocaniță este perfectă și pentru a fi pregătită în avans și încălzită ulterior, ceea ce o face ideală pentru cinele în familie sau petrecerile cu prietenii. Rețeta poate fi adaptată și pentru o masă vegetariană, înlocuind aripioarele de pui cu ciuperci sau alte substituenți vegetali de carne.

Tocanita de cartofi cu aripioare de pui este o opțiune delicioasă și sățioasă pentru o masă reconfortantă în familie. Cu ingrediente simple și instrucțiuni ușor de urmat, această rețetă reprezintă un mod perfect de a aduce un gust autentic în farfurie. Fiind versatilă și adaptabilă, tocanița poate satisface gusturile tuturor, indiferent de preferințe sau restricții alimentare.

Modificări și adăugiri la rețetă

Pentru a adăuga o notă de prospețime și savoare suplimentară la tocanița de cartofi cu aripioare de pui, puteți încerca următoarele modificări și adăugiri:

Modificare/Adăugire Beneficii
Adăugarea unor măsline negre sau verzi în tocaniță Contribuie la diversitatea gustului și oferă o notă ușor sărată și bogată în arome.
Introducerea unor cârnăciori afumați sau bacon tăiat cubulețe Adaugă un strat suplimentar de savoare și textură, completând gustul aripioarelor de pui și cartofilor.
Folosirea de ierburi aromatice proaspete, cum ar fi busuiocul sau cimbrul, drept garnitură Îmbogățește aroma tocaniței și oferă un aspect plăcut farfuriei.

Întrebări Frecvente

 • Pot folosi alt tip de carne în locul aripioarelor de pui?
  Da, puteți înlocui aripioarele de pui cu alte tipuri de carne, precum pulpa sau pieptul de pui, pentru a varia gusturile. De asemenea, puteți experimenta cu carne de porc sau vită, adaptând timpul de gătire în funcție de tipul de carne folosit.
 • Cât timp trebuie să fiarbă tocanița pentru a se asigura că cartofii și carnea sunt fragede?
  Timpul de gătire poate varia în funcție de grosimea bucăților de cartofi și de carne. În general, este recomandat să lăsați tocanița să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 30-40 de minute, amestecând din când în când pentru a evita lipirea de fundul cratiței. Verificați bucățile de cartofi și carnea în timpul procesului pentru a vă asigura că sunt gătite corespunzător.


Vezi și:

Photo of author

Francoz

Lasă un comentariu