Livrăm Luni – Duminică 10:00 – 20:00. Ajungem la tine în 60 de minute!
Livrăm Luni – Duminică 10:00 – 20:00. Ajungem la tine în 60 de minute!

Niciun prânz fără o supă sau ciorbă e o tradiție bine înrădăcinată la români. Ea nu reprezintă doar felul principal la orice masă, sau în ziua de duminică, când toată familia se strange la mama, bunica, care oricum deține secretul suprem al supei de pui cu tăiței de casă, ci și remediu pentru răceală, nu cred ca e vreunul dintre noi care nu a fost vindecat de ea cu o supă caldă măcar o dată în viață.

Istoria ei e la fel de veche precum gătitul, în vreme de foamete orice putea fi transformat în supă, iar în restaurantele faimoase în preparate exclusiviste.

Dar ce are supa aceasta atât de important pe lânga magie?

În primul rând ne hidratează, într-un mod extrem de delicios, cine s-a dat la o parte de a bea și ultimele picături direct din bol? Indiferent de cantitatea de supă servită. Apoi pentru prepararea ei se foloseau exact acele părți ale găinii de care nimeni nu se atingea, ce minunăție de combatare a risipei alimentare. Doar ca ele, resturile, erau adevarate comori, toate oasele acelea aduceau electroliți, colagen și minerale, de toate avem nevoie să fim sănătoși. Legumele, deobicei cele mai deshidrate căpătau un rol important, de a-și oferi ultima suflare de vitamine și minerale. Mama le punea întregi la fiert, deși ea le făcea pentru a salva timp, ea salva defapt vitaminele hidrosolubile.  Astfel, supa capăta culoarea aurului cu insule mici de grăsime animală ce adăposteau vitaminele liposolubile. Pătrunjel verde adaugat din belșug, iar supa devenea hrană pentru suflet.

Dar ciorba mai ales cea acrită cu zeama de varză murată?

Cu săruri minerale, fermenți și enzime ce vin să completeze exact pe final, petrecerea legumelor de pe foc. Ciorbele sunt și mai versatile, nu există o legumă ce poate fi refuzată, o roșie, un ardei, poate și o jumătate de dovlecel, 2-3 ciuperci și lista poate continua.

Forma aceasta de hrană a fost alături de noi la bine, dar mai ales la rău. Oferă-i cinstea bine meritată și savureaz-o cu toata ființa ta.

Praf de zână și mai puțină ură.

Al vostru dietetician, Georgiana Ispas

Adauga comentariu