Drag Consumator,
Starea de bine vine din interior, însă, noi oamenii suntem animale sociale și avem nevoie de comunitatea noastră pentru a supraviețui. Cum oare putem interconecta toate elementele dacă nu prin mâncare? Tineți minte filmele în care marii chefi bucatari sunt primii în piețele de pești, sau cum își aleg singuri verdețurile, cum schimbă vorbe cu producători locali? Ei bine când achiziționezi alimente local cumperi și povestea fiecărei roșii, fiecărui ou, alimente ce împreună desăvârșesc o masă unică.
Mâncatul conștient sau mindfull eating, care parcă sună mai complet în limbă engleză, ne învăță să ne bucurăm de fiecare bucată care se așează în farfuria noastră, de la procurare, preparare până la degustare. Principalul focus al mindful eating este conștienizarea senzuala a alimentelor și a experienței culinare în sine.
Cât de important este să ne angajăm toate simțurile atunci când ne hrănim? Oare acest gen de alimentare ar putea fi soluția pentru probleme cu care se confruntă în prezent omenirea? Supraconsum, alimentație dezechilibrată și comportamente defectuoase alimentare? Unii ar zice ca da, iar eu sunt printre acele persoane, dietetician de profesie, iubitoare de mâncare și prezentă aici pentru a vă încuraja să trăiți cu adevărat experiența culinară.
Primul pas ar fi consumul de alimente ce le întâlnim în zona noastră geografică și mai important, săracul aliment să nu parcurgă prea lung drum de la culegere la savurare, ajunge cam obosit și lipsit de vlagă (poetic exprimat), dar alimentele locale păstrează un timp mai îndelungat nutrienții, în special vitaminele hidrosolubile cum ar fi Vitamina C care începe să se degradeze de la culegere, la fel se întâmplă cu antioxidanții la depozitare. Ele, alimentele locale sunt mai pline de savoare și proaspete – sunt culese în momentul perfect de coacere fără a trece prin procedeele ce sunt caracteristice producției de masă (culegere timpurie, prelucrare, distribuție). În plus, sunt mai sigure, cu cât lanțul de la producător la consumator este mai lung cu atât cresc posibilitățiile contaminării lor. Alimentele care sunt cultivate la distanțe mari sunt susceptibile unor probleme de siguranță alimentară în orice punct, la recoltare, spălare, transport sau distribuție.
Alimentarea, hrana nu este o acțiune singulară, deciziile pe care le luăm afectează lumea în care trăim, iar aici aduc pe scenă risipa alimentară pe care noi, achiziționând local o putem combate scurtând lanțul scădem pierderile cauzate de distribuție, depozitare sau vânzare.
Este extrem de important să consumăm fructe și legume (proaspete, congelate locale sau nonlocale), dar dacă există oportunitatea de a le achiziționa local, veți alege soluția ideală pentru starea d-voastră nutrițională și nu în ultimul rând veți fi pilonii comunității din care faceți parte, încurajând și susținând mici producători locali.
Cu drag, al vostru Dietetician, Georgiana Ispas
PS. Praf de zână și mai puțină ură!
Surse:
7 benefits of eating local foods – MSU Extension
Adauga comentariu