Pentru mine, vă asigur că da, cu un gând mă culc seara: cu ce deliciozități îmi voi încânta toate simțurile alături de o cafea cu iz de alune? … Și atunci, cum să nu fie important acest paradoxic ”mic” dejun? Termen moștenit de la dragii noștri francezi, le petit dejuner, englezii il numesc breakfast, traducându-se în prima masă a zilei acest mic dejun devine responsabil de tot restul zilei.
Bun, de acord, așa ne sfătuia bunica, care nu era abonată la Pubmed sau Elesvier (reviste științifice), ea acționa intuitiv, știa că poate să ducă toată ziua în spinare dacă ”mâncă” 2 ouă fierte cu o roșie caldă de grădină cu o ”pită” veche de 5 zile, dar bine rumenită pe ”lespede” și frecată strașnic cu usturoi.
Ce știa bunica empiric, știința vine și susține că micul dejun este un mod de a avea grijă de sănătatea ta, asigură o mai bună concentrare, scade șansele dezvoltării diabetului zaharat, bolilor de inimă și, surprinzător previne instalararea obezității. Spun surprinzător, pentru că, suntem toți cunoscători a ”the diet culture” care de regulă sunt realizate de guru, health coach și așa mai departe…. . Dar ele ce încurajează oare? Să nu mănânci…Din păcate, infometarea, mereu, dar mereu va duce la mecanisme compensatorii. Cum se traduce asta? Sărim peste mic dejun, poate și peste gustare, la prânz ”băgăm un covrig” că vezi tu, ”tare bine mirosea”, apoi ”aș fi mâncat un măr, dar nu am avut” . Vine seara, corpul nostru epuizat de toate evenimentele de peste zi, nealimentat corespunzător te îndeamnă : deschide frigiderul și lasă ușa deschisă, alege haotic, în ordine aliatorie tot ce vezi și prinzi, poate pune și serialul preferat, că na, ”am nevoie de relaxare” și uite cum ajungi să mănânci pe surplus, să nu respecți și să cinstești mâncarea și, implicit să te respecți pe tine. Și totul era diferit, dacă, prioritizam nenorocitul ală de mic dejun…
Prin urmare, fă loc în rutina zilnică a acestui mic dejun, după un somn de 7-8 ore, glucoza din sânge este scăzută, de ea avem nevoie să funcționăm atât fizic cât și intelectual. Dar, dacă ați citit glucoză, nu înseamnă să sărim pe un biscuite cu o ”cafeluță” și gata am luat micul dejun. Corpul are nevoie de toți macronutrienții, de proteină sănătoasă, carbohidrați complecși, legume/fructe și grăsimi sănătoase.
Ca să ne asigurăm că avem timp pentru el, putem proceda în 2 feluri, fie ne pregătim cu o seara înainte un ovăz peste noapte, cu iaurt, cu unt de arahide, și niște fructele cu iz autohton, fie tăiem câteva feliuțe de telemea proaspătă și niște roșii dragi de la d-nul Ion (fiecare are unul, chiar dacă îl chemă Vasile, până pâinea stă la prăjit, și un ochi de ou șoptește – Azi va fi o zi minunată!
Reteta pentru micul dejun din imagine: 150 gr de iaurt (de bivolita sau de caju, dupa preferinta) indulcit cu 30 gr de dulceata la alegere si imbogatit cu 40 gr de granola.
Praf de zână și mai puțină ură!
Al vostru dietetician, Georgiana Ispas
Adauga comentariu