Livrăm Luni – Duminică 10:00 – 20:00. Ajungem la tine în 60 de minute!
Livrăm Luni – Duminică 10:00 – 20:00. Ajungem la tine în 60 de minute!

Când spui cină, mă duce gândul la piramida dietei mediteraneene, care situează la baza ei, cel mai important element al unei vieți lungi, socializarea și mai ales cele prin bucate alese, savurate în tihnă alături de un pahar de vorbă și uneori de vin.

În nebunia zilelor pe cale le trăim, cină rămâne momentul în care toată familia se află în același loc și fizic si sufletesc, împărtășesc fericirile sau tristețile de peste zi, se caută soluții sau se oferă consolări.

În cultura dietelor există un principiu des utilizat, sărim peste cină, dar așa cum micul dejun își are rostul lui în viața noastră, la fel și masa luată seara ne ține metabolismul la parametrii normali. Renunțarea la cină poate avea efecte nedorite inclusiv asupra controlului foamei sau sațietății.

Corpul nostru nu ia pauză atunci când dormim, el se asigură că inima pompează sângele, oxigenul vizitează plămânii, iar toate organele funcționează ca o mică uzină. Noaptea, organismul nu mai primește combustibil, iar pentru a o lua de la capăt a doua zi are nevoie de vitamine, minerale sau nutrienți.

Dar când e momentul  bun de a lua cină? Cu 3-4 ore înainte de somn, pentru a lăsa digestia să-și facă treaba iar pe noi să ne pregătească pentru un somn liniștit. Cina dintre toate mesele de peste zi se recomandă a fi cât mai ușoară cantitativ sau calorică.

Cea mai bună parte a unei zile este cina, când punem pe pauză forfota și sarcinile de peste zi și stăm calm alături de persoanele pe care le iubim și împărțim pâinea și clipele mici din viața noastră. Ideal, să fie  gătită în casă, unde noi, bucătari amatori cunoaștem măsura ingredientelor, suntem familiari cu sursele de proveniență, dar și cu preferințele exacte ale fiecărui membru. Și, ca de fiecare dată adaugăm acel ceva ce nu găsim la fast-food, restaurante sau home delivery, acel gust perfect de imperfect dintr-un pui prea condimentat sau legume prea sotate, acel gust familiar ce unește și consolidează familii, amintiri.

Praf de zână și mai puțină ură!

Al vostru dietetician,

Anca Georgiana Ispas

Când hrana înseamnă conexiune
Orez cu legume

Adauga comentariu